PRETRAGA PO IMENU KUDA

PRETRAŽITE KUDOVE PO ŽUPANIJAMA

KUD "Đeram" Viljevo 

Katalog

  • NAZIV: KUD "Đeram" Viljevo 
  • PREDSJEDNIK: Ivica Pandurić
  • DOPREDSJEDNIK: Marin Kopić
  • ADRESA: B. Radića 106, Viljevo

BIOGRAFIJA

Početkom 2005. godine skupina mladih viljevačkih entuzijasta počela se okupljati s jednim plemenitim ciljem - ciljem očuvanja bogate, višestoljetne povijesti, kulture i tradicije našega mjesta. Nakon nekoliko mjeseci aktivnog rada i istraživanja kulturnih i povijesnih korijena, u subotu, 18. lipnja 2005. godine, osnovano je Kulturno-umjetničko društvo "Đeram", Viljevo! Mladi i stari zaljubljenici u kulturu, tradiciju i povijest našega mjesta napokon su dobili mogućnost djelovati u okviru dobro organiziranoga Društva, a većina osnivača su prije svoga angažmana u KUD-u djelovali u Crkvenom pjevačkom zboru Župe Sv. Andrije u Viljevu.
Kada je 2005. godine osnovano naše Društvo, o običajima, načinu življenja, pjesmama i plesovima naših šokačkih predaka nismo mnogo znali. U samim počecima bilo nam je dovoljno, i najvažnije, imati snažnu volju i veliku ljubav prema ponekad teškom poslu istraživanja narodnog blaga. Danas, više od 3 godine poslije osnutka, možemo glasno i ponosno reći da svoju bogatu povijest, kulturu i tradiciju poznajemo mnogo bolje nego prije!Osnovni zadatak KUD-a jest njegovanje narodne baštine sela Viljeva i cijeloga viljevačkog kraja, kao i istraživanje, njegovanje, poticanje i promicanje izvornog šokačkog folklornog izričaja žitelja našega mjesta. Društvo se aktivno bavi proučavanjem i bilježenjem narodnih običaja, starih zanata i športova koji su prisutni u našemu mjestu od davnina.
Ponosni smo na svoj amaterski kulturno-umjetnički rad, na polju narodnog glazbenog stvaralaštva (pjesme, plesovi i običaji hrvatskog naroda viljevačkog kraja), te na područjima dramskog, likovnog i literarnog stvaralaštva. Njegujemo i promičemo folklor svog hrvatskog naroda, kao i nacionalnih manjina u našoj zemlji. Društvo posebno njeguje bogatu povijest Viljeva, istražuje povijesna vrela i izvore te se bavi rekonstrukcijom događaja iz bogate viljevačke prošlosti. Naš osnovni cilj jest podizanje kulturne i tradicijske osviještenosti svih članova Društva te stanovnika Općine Viljevo, te poticanje kreativnih sposobnosti izražavanja članstva na području kulturno-umjetničkog amaterizma. Od kada "Đeram" radi i stvara, kvaliteta kulturnog i zabavnog života u Viljevu je uvelike porasla!
Rad Društva je od početka bio izvrsno podržan od strane lokalne samouprave. Danas Općina Viljevo i njezin načelnik, gospodin Ivan Fekete, uvelike pomažu radu našega društva i glavni su pokrovitelji svih društvenih aktivnosti. Društvo ostvaruje izvrsnu suradnju sa Župom Sv. Andrije apostola u Viljevu, i njezinim župnikom, velečasnim Vladom Karačićem. Ponosimo se i svojom suradnjom sa Osnovnom školom Ante Starčevića, Viljevo, te ravnateljicom Blaženkom Krgović. U našemu radu pomogla nam je i bivša ravnateljica Osnovne škole, gospođa Ljerka Crnčan.
Cjelokupan rad Društva temelji se na ljudima - entuzijastima, zaljubljenicima i zanesenjacima. Trenutačno oko 70 članova aktivno sudjeluje u aktivnostima i radu Društva, i raspoređeni su u 3 sekcije: Sekciji narodnih pjesama, igara i pjesama, Tamburaškoj sekciji te Sekciji starih športova i običaja.

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

banner demo111