PRETRAGA PO IMENU KUDA

PRETRAŽITE KUDOVE PO ŽUPANIJAMA

KUD "Jasen" Šaptinovci

Katalog

  • NAZIV: KUD "Jasen" Šaptinovci
  • PREDSJEDNIK: Melita Abičić
  • ADRESA: J.B.Jelačića bb, Šaptinovci, 31511 Đurđenovac
  • TELEFON: 091 761 1629

BIOGRAFIJA

KUD «Jasen» Šaptinovci je društvo bogate tradicije, osnovano je 1978. godine sa namjerom da očuva stare običaje, pjesme, narodne nošnje i sve one vrednote i starine koje su potisnute od raznih industrijskih proizvoda i ostalih naprednih tehnologija. Društvo ima šezdesetak članova različite dobi i uzrasta, od predškolske djece do ljudi starije životne dobi. Rad u KUD-u «Jasen» se odvija u grupama: dječja grupa, grupa mladeži i seniora je glavna reprezentativna grupa KUD-a dok izvorna grupa ima zadatak predstaviti nastupima autohtone Šaptinovačke običaje pjesme i plesove. U organizaciji KUD- a Jasen deset godina održavala se manifestacija izbora najljepše narodne nošnje pod nazivom «Šokica» . Jasen u svom trideset-godišnjem radu ostvaruje niz nastupa i koncerata u okvirima bivše države i inozemstva: Austrija, Njemačka, Švicarska, a tijekom turističke sezone nastupao je po turističkim jadranskim gradovima: Rovinj, Novigrad, Rab, Umag, Vodice itd. za potrebe snimanja školskog programa i stručnih emisija o etničkom i folklornom životu u Slavoniji, članovi društva sudjelovali su u radijskim i TV emisijama HRT-a Zagreb. KUD «Jasen» je dao i svoj doprinos odazvavši se pozivu organizatorima najvećih folklornih manifestacija u državi; smotri folklora Zagreb i Đakovačkim vezovima. Isto tako sudjelovali smo na svim folklornim manifestacijama u našem okruženju sjevernog dijela Slavonije; Orahovačko proljeće, Miholjačko sijelo, Smotra folklornih društava grada Našica, Folklorna manifestacija Podgorač.
Za vrijeme domovinskog rata društvo je bodrilo branitelje nastupivši prilikom osnivanja i obilježavanja ratne 132 Našičke Brigade. U teškim poratnim vremenima 2003. godine društvo zapada u malu krizu i prestaje sa nastupima, gubi se jedna plesna generacija i nakon pet godina pauze organizira se rad sa novim plesačima i počinje se sa nastupima.
Ciljevi društva su ostvariti suradnju sa drugim društvima i udrugama kojima je cilj njegovanja folklorne baštine. Okupiti mlade da korisno ispune slobodno vrijeme, nauče i ne zaborave svoju tradiciju i običaje.
A Jasen će kao što kaže stara pjesma u mirisnoj livadi svojom širokom i gustom krošnjom pokraj bistrog izvora ispuniti sve vaše želje i dušu okrijepiti.

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

banner demo111