PRETRAGA PO IMENU KUDA

PRETRAŽITE KUDOVE PO ŽUPANIJAMA

KUD "Kolo" Nard

Katalog

  • NAZIV: KUD "Kolo" Nard
  • PREDSJEDNIK: Mario Šaronić
  • TAJNIK / CA: Ana-Marija Tomin Gazdić
  • TELEFON: 091/6700044, 091/9289533
  • E-MAIL: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

BIOGRAFIJA

Kulturno umjetničko društvo „KOLO“ Nard osnovano je 1983. god. a do tada je djelovala „ folklorna grupa pri aktivu žena iz Narda“.
Nard sa svojih 500 stanovnika prigradsko je naselje grada Valpova, a smješten je na samoj obali rijeke Drave. Nakon Domovinskog rata, 2006. godine KUD kreće sa vrlo intezivnim radom. Brojimo oko 80-tak aktivnih članova u nekoliko skupina: djeca(20 članova), A-sekcija plesaća (30), starija skupina-veterani (14), te sekcija tamburaša (9 članova). .
KUD okuplja velik broj mladih ljudi (prosjek 20. god) i nosilac je društvenog i kultrunog života u Nardu. Ne samo da čuvamo tradiciju i običaje Narda, Valpovštine i Slavonije, već, za sada, izvodimo pjesme i plesove Baranje, Posavine, Banata, Bunjevaca, Dalmacije-Ražanca, Zagorja. Za sve koreografije posjedujemo vlastitu narodnu nošnju. Dostojno predstavljamo naš kraj na lokalnim, državnim i međunarodnim smotrama folklora, a Lijepu našu sa brojnim koreografijama na cjelovečernjim koncertima u zemlji i inozemstvu. Osim nastupa u RH gostovali smo u Mađarskoj, Švicarskoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini.
Svake godine članovi KUD-a održe po 20-30 nastupa što je za jedno malo društvo jako velika brojka. Jedna od značajnijih manifestacija je godišnji koncert koji se održava svake godine na Uskrsni ponedjeljak,izvodimo ga samostalno i prikažemo po 7-8 koreografija A- sekcije te točkama ostalih sekcija, a druga je smotra folklora u Nardu.
Izuzetno smo ponosni na našu smotru folklora „A’oj Nardu selo pokraj Drave“ koja se svake godine održava po dva dana. Prvi dan dječja smotra na kojoj sudjeluju društva iz bliže okolice, a u zadnje vrijeme i šire. Drugi dan održava se „velika smotra“ koja započinje svečanim mimohodom brojnih društava te konjskih zaprega i konjanika ulicama Narda, a zatim nastupi društava na pozornici u velikom šatoru u centru sela
Voditelj i koreograf društva je g. Damir Perak, voditelj dječje sekcije Zoran Gazdić, a voditelj tamburaške sekcije Andrej Gazdić, predsjednik KUD-a Mario Šaronić, a rad svih članova i voditelja isključivo je volonterski.

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

banner demo111