PRETRAGA PO IMENU KUDA

PRETRAŽITE KUDOVE PO ŽUPANIJAMA

KUD "Koškani" Koška

Katalog

  • PREDSJEDNIK: Danijel Rihter
  • ADRESA: Trg dr. Franje Tuđmana bb, 31224 Koška
  • TELEFON: 031/681-310, 098325014
  • E-MAIL: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

BIOGRAFIJA

Inicijativa za osnivanje društva koje će se baviti očuvanjem tradicije i kulturne baštine našeg kraja javila se u vrijeme obilježavanja značajne obljetnice za mjesto Košku, naime, prigodom proslave 750 godina spomena imena Koške i 126. obljetnice škole u Koški, skupina entuzijasta tada je održala osnivačku skupštinu tako da KUD pod nazivom ”Koškanac” kao registrirana organizacija počinje s radom službeno 1979. godine. Odmah po svom osnutku ”Koškanac” postiže zapažene rezultate i postaje cijenjen i rado viđen na svim značajnijim folklornim manifestacijema. Redovno gostujemo na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Orahovačkom proljeću, Ljetu Valpovačkom i nizu drugih manje poznatih i priznatih folklornih smotri.
Početno njegovanje tradicije, slavonskih pjesama i plesova uskoro je upotpunjeno plesovima iz raznih dijelova Hrvatske, a kompletirana je i odgovarajuća oprema tako da je KUD ”Koškanac” 80 – tih godina poznato kao veoma respektabilan član u folklornim krugovima, što rezultira čestim gostovanjima diljem tadašnje države i inozemstva. 90 – tih godina tijekom Domovinskog rata, rad društva nakratko zamire, da bi nekoliko godina kasnije, uz veliki trud ljudi kojima je bilo važno nastaviti gdje se stalo, KUD ponovno počelo sa radom okupivši prvenstveno mlade. Uz mnogo teškoća i problema, ali s mnogo želje i radnog elana KUD se vraća na scenu. Ime Koške ponovno se čuje na svim značajnijim folklornim smotrama, odnosimo mnoga priznanja i nagrade za rekonstrukciju stare koškanske nošnje s kraja 19.st., odlazimo na gostovanja u Fellbach, Zurich, Bretten, Ravensburg, Bad Saeckingen. 1998.g pokrećemo svoju smotru folklora pod nazivom ”U Koški na Gospu Veliku …”, te ostvarujemo niz uspješnih nastupa i gostovanja.
U zadnjih nekoliko godina, posvećujemo se isključivo mladim naraštajima, naime, intenziviran je rad dječije plesne sekcije koja broji oko dvadeset članova, kao i tamburaške. Dakle, članovi društva su uglavnom adolescentskog uzrasta, generalno gledano stavljamo akcenat na rad s mladima i pokušavamo ih zaintrigirati kroz taj glazbeno-kulturološki segment za kulturnu baštinu naših krajeva. Kroz različite agense socijalizacije, te glazbenu edukaciju i konformizam, također im nastojimo implementirati tradicionalne vrijednosti i sačuvati ih od zaborava. 1999.g pokrećemo amatersku instituciju pod nazivom ”Škola tambure” jer se ukazala potreba za edukacijom novog naraštaja tamburaša, kako bi mogli pratiti aktualne trendove glede stila i tehničkog izvođenja na tamburi, te kvalitetno i uspješno konkurirati referentnom nivou muziciranja na tamburi, koji je danas na visokoj razini, jer tamburaška glazba je izuzetno napredovala u tehničko – aranžerskom smislu.
Iduća godina, dakle 2009.g., biti će godina od posebnog značaja za naše društvo. Naime, obilježavamo jubilej 30.godina rada i djelovanja KUD-a ”Koškani”, te 10.godina rada tzv. ”Škole tambure” iz koje je potekao današnji veliki tamburaški orkestar, koji je zapravo postao sinonim ili ako hoćete brand prepoznatljivosti KUD-a” Koškani”, koji je praktički obilježio rad društva kao nova dimenzija rada unutar društva u prošlom desetljeću.
U genezi društvenog života u Koški, KUD ”Koškani ” ima važnu ulogu kao jedini kulturni subjekt na području općine. Bitno je istaknuti da je unutar društva od osnutka djelovala tamburaška i plesna sekcija. Kad kažem tamburaška, mislim na manju skupinu svirača koji su pratili plesače na njihovim probama i nastupima. Današnji tamburaški orkestar nastao je kao proizvod dugotrajnog i kvalitetnog ulaganja Poglavarstva Općine Koška u glazbenu i kapitalnu infrastrukturu društva. Zahvaljujući izuzetnom razumijevanju gospodina načelnika, Zorana Kovačevića, za naše potrebe i našoj interaktivnoj suradnji stvorili smo temelj kako bi nadolazeće generacije bezbrižno uživale radeći ono što vole.

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

banner demo111