PRETRAGA PO IMENU KUDA

PRETRAŽITE KUDOVE PO ŽUPANIJAMA

KUD „Slavonac“ Podravska Moslavina

Katalog

  • NAZIV: KUD „Slavonac“ Podravska Moslavina
  • PREDSJEDNIK: Dijana Zetaić
  • ADRESA: Strossmayerova 150, Podravska Moslavina

BIOGRAFIJA

KUD „Slavonac“ Podravska Moslavina osnovan je 1995.g. i okuplja mještane koji, baveći se amaterskim radom, čuvaju izvornost pjesme, plesa, glazbe i nošnje svoga kraja. Jedno vrijeme društvo nije bilo aktivno, a danas  djeluje u 4 sekcije: tamburaška, folklorna /djeca i odrasli/ , dramska i sekcija ručni rad i okuplja oko 90 članova.
KUD je do sada nastupao diljem Hrvatske: od D.Miholjca, Orahovice, Slatine, Našica, Valpova, V.Grđevca, M.Gradac, Varaždinske Toplice, Kloštar Ivanić,Voloder, Otok, Strahoninec, Nedelišće, Budaševo, Forkuševci, Satnica Đakovačka, pa sve do Brodskog kola u Slav.Brodu i Đakovačkih vezova uĐakovu; Vajszlu, Szalanti i Harkany – Mađarska; Zenici, Zavidovićima – Bosna iHercegovina; Oraovici – Makedonija.
U svome mjestu KUD tradicionalno organizira Smotru folklora, Božićni koncert, Doček sv.Nikole, Pokladnu zabavu, Svibanjski koncet i Izložbu ručnih radova i rukotvorina.
Prošle godine, pod stručnim vodstvom gosp. Stjepana Mikolaševića i prof. Josipa Forjana, te Posudionice i radionice narodnih nošnji Zagreb, istražili smo i rekonstruirali izvornu nošnju Podravske Moslavine. Dio nošnje napravljen je u Posudionici, a svojim ručnim radovima /štikanje heklanje,šlinganje/  nošnju su ukrasile članice sekcije ručnog rada.
Ova nošnja predstavljena je na manifestacijama: „Obnavljamo baštinu“ – revija rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske u Trnjanima i „Najljepše nošeno narodno ruho“ na 46. Đakovačkim vezovima.
Nošnja je blagoslovljena na sam Božić, na sv. Misi „poldanici“, kada su članovi KUD-a, uz zvuke tamburice pjevali božićne pjesme, a župnik Dragoslav Kozić poručio je članovima KUD-a da budu „prepoznatljivi znak svoga mjesta i čuvari kulturne baštine“.
Na Božićnom koncertu, prvi  je puta izvedena izvorna moslavačka pjesma „Dadoše ju za ne mila“, poznatija kao „Crne oči“, a zapisao ju je 1881.g. u P.Moslavini naš poznati etnomuzikolog i glazbeni povjesničar Franjo Kuhač.
KUD okuplja velik broj mladih ljudi  i djece, koja s velikom ljubavlju plešu, sviraju, pjevaju i pronose ime svoga mjesta diljem Lijepe naše, a i šire. U svom radu imaju veliku podršku svojih mještana, koji u velikom broju prate kulturne manifestacije KUD-a.
Budući da nastupamo diljem Lijepe naše, a i u inozemstvu, želimo promovirati ,pokazati  i sačuvati običaje i izvornu nošnju, ples i glazbu svoga mjesta, pa tako i svoga naroda.

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

banner demo111