PRETRAGA PO IMENU KUDA

PRETRAŽITE KUDOVE PO ŽUPANIJAMA

SKUD "Ivan Brnjik Slovak" Jelisavac

Katalog

  • ODGOVORNE OSOBE: Slavko Hulak
  • ADRESA: Jana Žiške 3, Jelisavac

BIOGRAFIJA

Slovačko kulturno umjetničko društvo »Ivan Brnjik Slovak« iz Jelisavca osnovano je 1967. godine. Jelisavčani su na čelu s učiteljem Tomislavom Rajkovićem odlučili održati slovačke narodne običaje i tradicije svojih predaka te ih prenijeti na pozornicu putem pjesme, glazbe i plesa. Od samog početka su generacije folklorista težili k očuvanju, njegovanju i prezentaciji ne samo bogate slovačke tradicije, već i izvornih jelisavačkih običaja i navika.

Tijekom vremena se folklorno društvo razvilo u vodećeg predstavnika očuvanja kulturnih vrijednosti Slovaka u Hrvatskoj. Prezentira slovački folklor na raznim kulturnim događajima, festivalima i smotrama u svim krajevima Hrvatske, kao i u inozemstvu.

Društvo danas ima oko 100 članova: pjevača, svirača, plesača. Osim odrasle plesne i glazbene skupine, u društvu se odgaja i nadolazeća mlada generacija, pri čemu se razvija odnos prema tradicijama već od djetinjstva, zahvaljujući dječjoj glazbenoj i plesačkoj skupini. U sklopu društva također djeluje i crkveni orkestar i pjevački zbor, koji redovito nastupa na svim većim euharistijskim slavljima.

Neprekidno se radi na poboljšavanju koreografije plesa, prikupljanju i obradi novih, kao i tradicijskih elemenata i pjesama iz svih krajeva Slovačke.

Danas je SKUD Ivana Brnjika Slovaka stabilna i atraktivna udruga, koja svojim izvedbama plijeni pozornost svih ljubitelja folklora te je zasigurno najvećim ponosom Jelisavca.

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

banner demo111