PRETRAGA PO IMENU KUDA

PRETRAŽITE KUDOVE PO ŽUPANIJAMA

Slavonsko Tamburaško Društvo "Pajo Kolarić" Osijek

Katalog

  • NAZIV: Slavonsko Tamburaško Društvo "Pajo Kolarić" Osijek
  • PREDSJEDNIK: Antun Žderić
  • VODITELJI: Tihana Huber
  • TAJNIK / CA: Vensa Mores
  • ADRESA: Trg V.Lisinskog b.b.(Tvrđa) 31000 Osijek
  • TELEFON: 098 339 638, 091 578 9096
  • E-MAIL: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

BIOGRAFIJA

Slavonsko Tamburaško Društvo "Pajo Kolarić" osnovano je 21.3.1954. godine i nosi ime reformatora tambure i glazbenog skladatelja Paulusa Paje Kolarića (Osijek, 17.1.1821. - Osijek, 14.11.1876.).

Tambura se od davnine gaji na prostorima Slavonije, Srijema, Baranje, Bačke Banata, .....Zavičajno pravo tambure traje preko četiri stoljeća, a možda i dulje.
1847. godine Paulus Pajo Kolarić osnovao je u Osijeku "PRVI TAMBURAŠKI ZBOR"
te je Osijek učinio središtem hrvatske i svjetske tamburaške glazbe. Učinio je to prije nego što su to učinili reformatori balalajke, domare i bandure u Rusiji, buzukija u Grčkoj, mandoline u Italiji, gitare u Španjolskoj, .....

Tambura je Kolarićevim reformatorskim činom jedina između svih naših narodnih glazbala izdignuta na takav stupanj da može, služeći se tekovinama svjetske glazbene kulture analogno drugim glazbenim instrumentima, postati individualna pojava u općem glazbenom razvoju; glazbalo s vlastitom izražajnom filozofijom, s vlastitim orkestralnim sastavom i vlastitom glazbenom literaturom.

Sve što je u tamburaškoj glazbi iza toga ostvareno raspostranjenjem tamburaških orkestara po cijelom našem etničkom teritoriju i svagdje po svijetu kamo su doprli Hrvati i sve što je u tamburaškoj glazbenoj literaturi stvoreno poteklo je iz Osijeka - KOLIJEVKE I SREDIŠTA TAMBURAŠKE GLAZBE. Tambura je postala važan čimbenik hrvatske glazbene kulture već više od 150 godina.

Zamah novom shvaćanju muziciranja na tamburi, koje ovo glazbalo uzdiže do ozbiljnog glazbenog izraza i umjetničkih težnji bio je poticaj osnivanju Festivala Hrvatske Tamburaške Glazbe (FHTG) 23. i 24. 4. 1961. godine. Inicijator i jedan od osnivača je i STD "Pajo Kolarić".

Definirani su ciljevi Festivala: poticanje stvaralaštva i njegovanje tradicije u tamburaškoj glazbi, okupljanje skladatelja, dirigenata, glazbenih stručnjaka, književnika i drugih kulturnih i javnih radnika radi razmjene mišljenja o daljnjim putovima u tamburaškoj glazbi.
STD "Pajo Kolarić" u svom dugogodišnjem radu glazbeno je odgojilo više od 2.000 glazbenika.

Danas Društvo djeluje kroz tamburaški orkestar "Paje Kolarića", mješoviti pjevački zbor (folklorni izričaj) i četverogodišnju školu tambure.


Kroz svoj dugogodišnji rad Društvo je širilo kulturu sviranja tambure i njegovanja narodne baštine u Hrvatskoj, Europi, Kanadi i SAD-u.
Dječji tamburaški orkestar 
Mješoviti pjevački folklorni zbor
Škola tambure
Dirigentica i voditeljica : Tihana Huber

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

demo veci banner1

banner demo111

banner demo111

banner demo111